miercuri, 28 februarie 2007

Lansare de carte on-line: "Prin razboi spre pace: un drum inchis"


Cuvinte cheie: Pace si Conflicte, Irak, Societate Civila

Astazi a fost lansata on-line editia a doua a cartii "Prin razboi spre pace: un drum inchis. Experiente irakiene." de Sabin Muresan, cu contributii de Ina Curic si Kai Frithjof Brand - Jacobsen. Aceasta poate fi descarcata integral de la adresa http://www.patrir.ro/doc/pace_irak.pdf si are in plus fata de prima editie un nou subcapitol - 'Oameni construind pacea - o invitatie deschisa', roluri ale presei in pace si conflict, fotografii facute de autori in Irak si resurse online despre conflictul din Irak si construirea pacii.

Prima editie a fost lansata atat on-line cat si sub forma tiparita la sfarsitul anului 2005, o parte din volume fiind donate unor biblioteci si institutii din tara.

Cartea a fost scrisa in urma experientei de lucru din 2004 a Inei Curic si a lui Sabin Muresan in Irak. Cei doi membri ai Institutului Roman pentru Actiune, Instruire si Cercetare in Domeniul Pacii - PATRIR au participat la un proiect de mentorat si transfer de experienta pentru organizatiile neguvernamentale irakiene. Materialul descrie baza teoretica a muncii autorilor, lucrul propriu-zis cu organizatiile locale, analiza conflictului irakian privit din perspectiva studiilor de pace, implicarea Romaniei in conflict si efectele acesteia pentru societatea noastra precum si pentru irakieni.

Autorii sunt totodata deschisi propunerilor pentru a sprijini financiar sau in natura tiparirea editiei a doua a cartii.

Va dorim lectura placuta,

Pentru pace,

Autorii


Centenarul Cercetăşiei - Fii La Înălţime!


100 de ani de Daruri pentru Pace

- Nu mai aştepta o altă sută pentru a-l face pe al tău...-


Cercetăşie – dezvoltare, evoluţie

Nimic în viaţă nu este întâmplător. Eşti cercetaş pentru că te atrage ceva, crezi în ceva, îţi place ceva din ceea ce vezi în cercetăşie. Eşti cercetaşă pentru că vezi cum asta te schimbă cu fiecare zi şi îţi dă speranţă că lumea poate fi mai bună. Eşti cercetaşă pentru că ştii că aici te cauţi, aici te găseşti, aici creşti. Şi asta te ajută să înţelegi altfel frumuseţea vieţii şi a oamenilor. Oricât de utile ar fi, nu regulile, uniformele, culorile şi însemnele cercetăşiei sunt cele mai importante. Sufletul, mintea şi magia fiinţei tale sunt cele care crează şi trăiesc cercetăşia. Onorează-le!

Centenar – sărbătoare, responsabilitate

Nu întâmplător eşti cercetaş acum, la o sută de ani după lansarea organizaţiei din care faci parte. Sărbătoreşti alături de ceilalţi 28 de milioane de fraţi şi surori şi te pregăteşti să-ţi oferi darurile celorlalte 6 miliarde de membrii ai familiei noastre. Te bucuri pentru oportunitatea de a avea cu cine să împarţi atâtea momente extraordinare. Eşti totodată responsabilă de a te ridica la nivelul propriilor vise. Eşti responsabil să îţi urmezi visul, să creezi lumea în care crezi. Eşti singura care poate face asta posibil, astfel încât peste alţi o sută de ani cercetaşii să ştie că reţeta funcţionează. Creează „Răsăritul cercetăşiei“.

Daruri pentru Pace – comunitate, interdependenţă

Pentru că eşti o persoană deosebită (la fel ca fiecare om) şi pentru că fiecare din noi suntem ceea ce suntem datorită celorlalţi, te invit ca de marea sărbătoare a cercetăşiei să te alături unui proiect. Ia lângă tine ceilalţi membrii ai patrulei şi liderii şi parcurge paşii de mai jos:

  1. Gândeşte-te pentru ce eşti recunoscătoare în comunitatea în care trăieşti, familia şi cercul tău de prieteni. Scrie toate astea pe o foaie de hârtie.

  2. Gândeşte-te cum vrei să arate comunitatea în care trăieşti, familia şi grupul tău de prieteni. Fă o listă cu cât mai multe lucruri concrete. Desenează imaginea comunităţii tale aşa cum o doreşti tu.

  3. Fă ceva care să pună în practică cel puţin o idee din lista ta, care să reducă violenţa în comunitatea ta şi care să promoveze pacea. Nu există nimeni altcineva care să facă în locul tău, nu căuta alţi responsabili. Fiecare dintre noi poate face ceva, mai ales când lucrăm împreună – în patrulă. Gândeşte-te ce poţi să faci sau ce ai vrea să înveţi să faci – şi treci la treabă!

  4. Întreabă-i pe cei din jurul tău dacă şi cum te pot ajuta. Soluţiii se găsesc la orice problemă. Pune întrebări.

  5. Interacţionează cu celelalte patrule implicate în proiect pe http://peaceclimb.blogspot.com/, schimbă idei cu ceilalţi cercetaşi din România.

Câteva domenii pentru care poţi găsi idei care să reducă violenţa:

  • familie

  • şcoală

  • grupurile de prieteni

  • presă

  • pe stradă

  • în magazine

  • natură

  • relaţiile tale cu ceilalţi

Citeşte mai multe despre pace şi nonviolenţă în primul capitol din „Prin război spre pace: un drum închis“, http://www.patrir.ro/doc/pace_irak.pdf.

Alpinism pentru Pace – vise fără limite

Ai ajuns până aici, cel puţin cu cititul – ţi se pare un proiect interesant? Vrei să vezi numele tău şi al patrulei tale, o poză de-a voastră şi un mesaj pentru pace (destinat oricui e important pentru tine şi patrulă) fluturând pe vârful Matterhorn, în Alpi - http://www.about.ch/cantons/valais/matterhorn.html?

Trimite atunci până pe 15 martie ideea/proiectul la care lucrezi pe blog, la http://peaceclimb.blogspot.com/. Pregăteşte

  • ideea la care lucrezi cu patrula, proiectul pe care vrei să-l faci în comunitate pentru a aduce bucăţica ta de pace şi a ajuta la reducerea violenţei

  • mesajul pe care alături de colegii de patrulă vrei să-l vezi pe Matterhorn

Intră pe blog începând de astăzi şi adu idei pentru îmbunătăţirea proiectului. Veţi fi contactaţi pentru detalii legate de proiectul vostru, lăsaţi o adresă de mail de contact pe blog.

Sabin şi Marius se pregătesc să îţi ducă pe vârf mesajul. Poţi să le scrii între timp pe blog, să iei legătura cu ei, să-i sprijini şi încurajezi în pregătirile lor. Poţi să-i ajuţi cu sugestii de resurse. Expediţia lor face parte din conceptul „Alpinism pentru Pace“, caută la http://mfpp.blogspot.com/ mai multe detalii despre alte ture asemănătoare. Sabin e membru al ONCR din 1992 în centrul local Târgu - Mureş şi lucrează pentru pace şi transformarea conflictelor în zone cu conflicte violente din lume.

Munte – expediţie interioară

Am început să merg pe munte la cercetaşi; am învăţat după câţiva ani că cel mai greu sunt de urcat munţii interiori. Armonia e deplină atunci când depăşeşti atât provocările interioare cât şi cele exterioare, în echilibru. Un echilibru care e în perpetuă mişcare. Caută deci să rămâi în echilibru fără să eviţi mişcarea. Bucură-te de viaţa de cercetaş şi împarte bucuria cu toată lumea. Gândeşte-te la schimbările pe care vrei să le vezi în societate şi pune-te pe treabă. Porneşte în expediţii întâi în interior şi apoi caută în afară imaginea care corespunde răspunsurilor găsite. Crezi în patrula ta şi în tine, în cercetăşie şi în esenţa fiecărei fiinţe umane. Împreună suntem puternici!

Lasă în urma ta un Dar pentru Pace; fii schimbarea pe care vrei să o vezi, fii la înălţime!

Un proiect al

Organizaţiei Naţionale „Cercetaşii României“, www.scout.ro http://www.scouting2007.ro/2007/01/23/rasaritul-cercetasiei/ http://www.scouting2007.ro/about/daruri-pentru-pace/

Institutului Român pentru Acţiune, Instruire şi Cercetare în Domeniul Păcii (PATRIR), www.patrir.ro

Alpinism pentru Pace, http://mfpp.blogspot.com/